Om hulp vragen, hoe doet u dat?
Veel mensen vinden het lastig om om hulp te vragen. Bijvoorbeeld omdat ze het zien het als teken van zwakheid. Maar niks is minder waar! Om hulp vragen is niet alleen heel belangrijk, maar getuigt juist ook van kracht. Sommige dingen zijn gewoonweg te groot om alleen op te lossen en dat erkennen is alles behalve zwak. Niet om hulp vragen kan zelfs gevaarlijk zijn als het gaat om medische kwesties. In dit artikel gaan we dieper in op dit onderwerp. Want hoe doe je dat, hulp vragen? En waarom vinden zo veel mensen dit zo lastig?
Persoonlijkheid, opvoeding en ervaringen in het verleden spelen vaak een grote rol in hoe makkelijk je om hulp vraagt. Misschien doet u de dingen gewoon graag op uw manier en hecht u veel waarde aan uw onafhankelijkheid, of heeft u van uw ouders meegekregen dat u altijd zelf uw zaken moet oplossen. Het kan ook zijn dat u in het verleden wel eens om hulp hebt gevraagd, maar hier negatieve reacties op hebt gekregen, waardoor de stap om hulp te vragen steeds groter is geworden. Wat de oorzaak ook is, het is nooit te laat om uw overtuigingen bij te stellen. In dit artikel geven we u 4 tips voor het vragen om hulp.
1.Bedenk waar u hulp bij zou willen en waarom
Voordat u om hulp vraagt, is het belangrijk om een goede hulpvraag te formuleren. Wat is het precies wat u nodig heeft van een ander? U kunt hierbij denken aan dingen die u veel stress bezorgen, moeite kosten of taken waar u gewoonweg niet aan toe komt. Een voorbeeld zou kunnen zijn het maken van eten, oppassen op kinderen en/of huisdieren of het halen van boodschappen of medicijnen.
2. Vraag expliciet om de hulp die u nodig heeft
Vervolgens is het belangrijk dat u ook daadwerkelijk vraagt om de hulp die u nodig hebt. Wees hierin zo specifiek mogelijk. Zo voorkomt u dat iemand u probeert te helpen en u het vervolgens alsnog zelf moet doen omdat de taak niet goed of volledig is uitgevoerd. Wees niet bang om te veel van iemand te vragen. Veel mensen vinden het juist fijn om te helpen en mochten ze er geen ruimte voor hebben, dan is dat aan hen om aan te geven.
3. Accepteer de hulp die u aangeboden wordt
Er zijn vaak veel mensen om u heen die graag willen helpen en die dit ook aanbieden wanneer ze weten dat u in een lastige situatie verkeert. Schroom niet om hier gebruik van te maken! U zou het immers vast ook graag voor een ander doen. Vaak is het een kleine moeite voor die persoon en bent u er heel erg mee geholpen.
4. Wees dankbaar voor de hulp die u ontvangt
Dankbaarheid uiten is het enige wat u hoeft te doen na het ontvangen van hulp. Laat de ander merken dat u het waardeert wat die voor u heeft gedaan. Laat gevoelens van schuld en schaamte hierbij achterwege, dat is helemaal nergens voor nodig en ook niet fijn voor de persoon die u heeft geholpen. Een ‘dankjewel’ is echt voldoende!
Heeft u meer vragen of behoefte aan specialistische hulp of ondersteuning op medisch gebied? De medisch specialisten van Hikos helpen u graag verder.