Heeft u een vraag?
Zo onthoudt u meer van het gesprek in de spreekkamer

Zo onthoudt u meer van het gesprek in de spreekkamer

Een gesprek in de spreekkamer gaat soms snel en er kan veel nieuwe informatie ter sprake komen. Hierdoor is het moeilijk om alles wat er gezegd wordt goed te onthouden. Uit een onderzoek van de neuropsycholoog Roy P.C. Kessels bleek dat patiënten maar liefst 80 procent van het gesprek in de spreekkamer vergeten. En van de 20 procent die zij wel onthouden, wordt de helft verkeerd onthouden. En nee, dit percentage heeft niet alleen betrekking op de wat oudere patiënten, het geldt ook voor de jongeren die bij de dokter komen.

Hikos people background
5

Zorgelijk, omdat de informatie die de arts of expert u geeft over het algemeen belangrijk en waardevol is. Om ervoor te zorgen dat u minder risico loopt om zaken te vergeten, geven we u in dit artikel 3 tips die u kunnen helpen bij het onthouden van informatie.

Vraag door

Uit hetzelfde onderzoek bleek ook dat de patiënt op hem of haar toegespitste informatie beter onthoudt dan algemene informatie. Zo wordt bijvoorbeeld “U mag over een maand weer sporten” beter onthouden dan het meer algemene “voorlopig moet u nog even niet sporten”. Dit laat zien hoe belangrijk taal is voor een goede behandeling. Het is dus aan te raden dat alle informatie die u te horen krijgt in dit gesprek, zo specifiek en duidelijk mogelijk is. Is dat naar uw idee niet het geval, dan kunt u bijvoorbeeld vragen wat de algemene opmerking of aanwijzing voor uw situatie betekent. Wat ook kan helpen, is om zelf een kijkje te nemen in uw medisch dossier. Door ook te lezen wat er aan de hand is, in plaats van het alleen maar te horen, kunt u het ook weer makkelijker onthouden.

Neem iemand mee

U kunt tijdens het gesprek ook vragen of u dit mag opnemen met bijvoorbeeld uw telefoon, zodat u het later op uw gemak nog eens kunt terug luisteren. Kan of mag het opnemen niet, dan kan het ook nuttig zijn om een vriend(in) of familielid mee te nemen of te bellen tijdens dit gesprek, zodat deze persoon kan meeluisteren; twee horen immers altijd meer dan één. Hierdoor is er meer kans dat er meer informatie bijblijft, aangezien jullie beiden hebben meegeluisterd. Ook kan de aanwezigheid van iemand anders tijdens het gesprek fijn zijn, omdat hij of zij wellicht op vragen komt die u zelf nog niet had bedacht. Zoals in ons artikel ‘Zo bereidt u zich goed voor op een gesprek in het ziekenhuis’ ook al genoemd werd, kan het ook helpen om aan het einde het gesprek in uw eigen woorden samen te vatten. Door de informatie te herhalen, blijft het beter in uw hoofd zitten én voorkomt u eventuele miscommunicatie; en ook kan de dokter of expert er zo achter komen of hij of zij misschien nog iets moet toelichten of verhelderen.

Herhaling

Een wat algemenere tip om meer te onthouden is herhaling. De Duitse psycholoog Hermann Ebbinghaus heeft tijdens zijn leven veel onderzoek gedaan naar het geheugen. Hij leeft al meer dan 100 jaar niet meer, maar zijn onderzoeken blijven relevant. Ebbinghaus vroeg zich ook af hoe het kan dat we dingen vergeten. Een belangrijke uitkomst van zijn studies was namelijk dat het herhalen van informatie ervoor zorgt dat mensen het beter onthouden. Een manier om dit in de praktijk te brengen, is door bijvoorbeeld na het gesprek een aantal mensen te spreken over wat de arts of expert allemaal gezegd heeft. Hierdoor herhaalt u deze informatie een paar keer, waardoor het beter in uw hoofd blijft zitten.

Deze tips kunnen u stuk voor stuk helpen met het beter onthouden van het gesprek in de spreekkamer. Maar heeft u toch nog behoefte aan meer ondersteuning tijdens uw medische traject? De medische specialisten van Hikos helpen u graag verder.

Neem contact op met Hikos Maak een afspraak